Cadre pe secunda sau FPS

FPS, numit si “Frames Per Second”, inseamna cadre pe secunda si este una dintre terminologiile des folosite in industria supravegherii video si nu numai, pentru a determina cat de apropiata de realitate este o inregistrare sau o vizualizare in timp real, mai exact, viteza cu care sunt redate imaginile sau cursivitatea miscarii unei capturi video. Termenul se aplica si la camerele video obisnuite, anumite  sisteme de detectie de miscare si in grafica video realizata pe calculator.

Aceasta terminologie o veti regasi pe toate site-urile de sisteme de supraveghere video fie in descriere, fie in tabelul de specificatii al camerelor de exterior, interior, analog sau IP, chiar si la DVR-uri, tocmai de aceea este important sa cunoastem exact despre ce este vorba.

Diferenta dintre fps-urile camerelor si fps-urile DVR-urilor

O camera poate functiona si fara un sistem de inregistrare, fps-urile acesteia sunt numai pentru vizualizarea in timp real. Majoritatea camerelor de exterior sau interior analogice, au un numar de 25 de fps-uri, iar camerele IP in jur de 30 fps-uri.

CCTVWEB

DVR-urile au in general 25 de fps-uri pe fiecare canal in parte, adica pe fiecare camera conectata la acesta, insa puteti regla fps-urile la fiecare camera in functie de necesitatile sau preferintele dumneavoastra, de la 1 pana la 25fps (PAL  pentru Europa) sau 30fps (NTSC pentru America). FPS-urile sunt foarte importante pentru capacitatea de inregistrare a DVR-urilor deoarece influenteaza semnificativ calitatea inregistrarilor.

 

Care este valoarea potrivita de FPS ?

Creierul uman percepe imaginile fluide la un frame rate de 24fps. Cu cat scade valoarea fps-ului cu atat se vor observa sacadari ale imaginilor, acestea incep sa se vada la valoarea de 10 fps-uri sau mai putin de atat.

In locurile in care nu prea exista activitate nu aveti nevoie de un numar de fps-uri ridicat deoarece din inregistrare se pot identifica usor miscari. Pentru a intelege mai bine ce fps-uri sunt recomandate pentru anumite situatii, va punem la dispozitie niste exemple:

–         Mesele din cazinouri – 25-30fps

–         Bancile sau locurile unde se numara bani – de la 12fps pana la 15fps

–         Trafic – 15 fps

–         Trafic pietonal – 5 fps

–         Parcari – de la 1fps la 3fps

–         Locuri in care nu prea exista activitate 1fps

Mai jos aveti exemple de inregistrari realizate la diferite frame rate-uri, unde se pot vedea clar diferentele:

Inca din 2005, pasiunea mea fata de tehnologie s-a concretizat prin deschiderea unui magazin online de camere de supraveghere. De mai bine de 10 ani, ma ocup doar de sisteme de supraveghere video si am testat personal cam tot ce se poate in acest domeniu. Desi tehnologia are o dinamica destul de mare, este in continua dezvoltare si descoperirea inovatiilor in domeniu ne-au tinut mereu pe primul loc. Sunt mandru ca am putut satisface nevoia de supraveghere video a mii de clienti din toata tara si de peste hotare. Afirm cu bucurie faptul ca avem clienti recurenti dupa atatia ani, oameni care au avut si continua sa aiba incredere in deja consacratul brand ICANSEE. Desi concurenta este din ce in ce mai mare, ICANSEE se diferentiaza de restul competitiei prin extrem de multe componente precum livrarea rapida in toata tara, testarea si verificarea produselor comercializate astfel incat acestea sa fie cele mai noi si mai performante de pe piata si bineinteles nu in ultimul rand, importator fiind, asiguram cel mai mic pret din tara. Voi fi foarte obiectiv in recenziile pe care le voi face pe site si voi incerca sa va indrum cat mai bine in alegerea sistemului sau componentelor potrivite. Va multumesc pentru incredere !

Comentariu

*

captcha *