Diferenta dintre SSD si HDD

ssd-vs-hdd

Daca ati achizitionat un DVR sau un laptop si nu stiti ce sa alegeti dintre aceste optiuni de stocare, noi va ajutam sa luati o decizie. Ce fel de unitate de stocare vi se potriveste si care este mai buna, SSD sau HDD? Raspunsul depinde de nevoile, preferintele si bugetul dumneavoastra.

SSD (Solid State Drive) – este o versiune de stocare cu o capacitate mai mare si mai complexa decat a unui stick USB. Informatia captata pe SSD este stocata pe microcipuri. Aceasta tehnologie este cea mai rapida si eficienta metoda de captare a datelor fata de tehnologia HDD. Scrierea este automata si instanta fata de scrierea mecanica a unui HDD.

Unitatile de memorie folosite de SSD se numesc NAND si  nu sunt volatile. Memoriile non-volatile se refera la faptul ca unitatea pe care se stocheaza informatiile,  nu pierde date dupa ce alimentarea a fost intrerupta. Este o caracteristica des intalnita la memoriile permanente.

ssd

O unitate SSD nu foloseste nici o componenta mecanica pentru a citi sau scrie date, aceasta detine un procesor incorporat denumit si “microcontroller”, pentru operatiuni precum scrierea si citirea datelor.  Controller-ul determina viteaza SSD-ului, viteza fiind un factor determinant in alegerea unei unitati de stocare.

SSD-urile vin in dimensiuni standard 1.8 inch, 2.5 inch si 3.5 inch, dimensiuni asemanatoare cu ale unui hard-disk. Conectorul standard pentru dimensiunile SDD-ului este SATA, la fel ca la un HDD. Mai exista pe piata unitati de stocare SSD de dimensiuni mai mici, care folosesc un conector mini SATA denumit si mSATA, folosit indeosebi pentru sloturile de la laptop-uri.

SSD-urile sunt mai silentioase decat HDD-urile atunci cand capteaza datele. Lucru util pentru un laptop sau un DVR. Insa captarea datelor este limitata, spre exemplu pentru 6 ore zilnic de captare de inregistrari cu un SSD de 40 GB, durata de viata a spatiului pe SSD va tine pana la 10 zile, pe cand acelasi lucru aplicat la un HDD dureaza mai mult. In plus SSD-urile avand o tehnologie destul de noua, sunt mult mai costisitoare decat HDD-urile.

HDD (Hard Disk Drive) reprezinta unitatea de stocare ce foloseste magnetismul pentru a stoca date pe un mini CD rotitor. Un brat mecanic opereaza functiile de scriere/citire miscandu-se de-a lungul CD-ului. Cu cat este mai mare viteza de rotatie a CD-ului cu atat mai bine. HDD-urile au viteze de rotatie de la 5400RPM pana la 15000RPM .

hdd

Avantajul principal al unitatilor de stocare tip HDD este ca sunt accesibile la pret. Un HDD cu spatiu de stocare de 1 TB (1024GB) este in jur de 3 milioane, pe cand un SSD tot de 1TB este peste 13 milioane. Daca doriti mai mult spatiu de stocare folosirea unei unitati de stocare tip HDD clasic, este varianta cea mai buna.

HDD-urile arata aproximativ la fel cu un SSD, acestea folosesc interfata SATA (dar si IDE). Marimea unui HDD este intre 2.5 si 3.5 inch.

Un HDD se poate folosi in cazul in care:

sv35-hero-banner-left-570x375

–          Aveti nevoie de o capacitate mare de stocare pe DVR sau calculator, pana la 4 TB

–          Nu doriti sa intrati in cheltuieli prea mari

–          Nu considerati ca aveti nevoie de o rapiditate extraordinara pentru eficienta unui DVR sau a unui PC

 

Un SSD se poate folosi in cazul in care:

–          Doriti performanta si eficienta si nu va intereseaza cat de costisitor este

–          Nu sunteti deranjat de faptul ca puteti avea un spatiu de stocare mic

Pe piata au aparut si varianta hibrid a SSD-urilor care se numesc SSHD (Solid State Hard Drive), acestea combina folosirea unui SSD alaturi de un hard-disk.

Cu siguranta ca in timp SSD-urile se vor ieftini si vor inlocui HDD-urile. SSD-urile sunt folosite indeosebi in ziua de astazi la laptop-uri foarte scumpe precum Macbook pe motiv ca usoare si mai mici.

HDD-uri de 500GB sau 1 TB speciale pentru DVR-uri la preturi accesibile gasiti pe cameredesupravegheat.ro

 

Inca din 2005, pasiunea mea fata de tehnologie s-a concretizat prin deschiderea unui magazin online de camere de supraveghere. De mai bine de 10 ani, ma ocup doar de sisteme de supraveghere video si am testat personal cam tot ce se poate in acest domeniu. Desi tehnologia are o dinamica destul de mare, este in continua dezvoltare si descoperirea inovatiilor in domeniu ne-au tinut mereu pe primul loc. Sunt mandru ca am putut satisface nevoia de supraveghere video a mii de clienti din toata tara si de peste hotare. Afirm cu bucurie faptul ca avem clienti recurenti dupa atatia ani, oameni care au avut si continua sa aiba incredere in deja consacratul brand ICANSEE. Desi concurenta este din ce in ce mai mare, ICANSEE se diferentiaza de restul competitiei prin extrem de multe componente precum livrarea rapida in toata tara, testarea si verificarea produselor comercializate astfel incat acestea sa fie cele mai noi si mai performante de pe piata si bineinteles nu in ultimul rand, importator fiind, asiguram cel mai mic pret din tara. Voi fi foarte obiectiv in recenziile pe care le voi face pe site si voi incerca sa va indrum cat mai bine in alegerea sistemului sau componentelor potrivite. Va multumesc pentru incredere !

Comentariu

*

captcha *