Inregistrare si backup prin Cloud

Scopul unui sistem de supraveghere video este acela de a surprinde si inregistra evenimentele care au loc in perimetrul supravegheat de acesta. Ganditiva la faptul ca in majoritatea timpului nu au avut loc evenimente care sa necesite verificarea unor inregistrari pentru ca nu au avut loc evenimente speciale care sa justifice acest lucru. Dar mai devreme sau mai tarziu, vine momentul in care trebuie sa mergeti la DVR si sa verificati inregistrarile, pentru ca a avut loc un eveniment si rolul sistemului de supraveghere video tocmai ce a fost “implinit”. Imaginatiiva cat de frustrant si suparator ar fi sa constatati ca din anumite motive, inregistrarile nu exista. Fie ca spatiul de stocare a fost inadecvat, HDD-ul a cedat sau ca un hot mai abil isi acopera urmele stergand inregistrarile sau pur si simplu a furat DVR-ul; aceasta realizare lasa in spate un sentiment greu de descris.

Cu toate masurile de securitate formate din sistemele de supraveghere video, mecano-fizice sau control acces pe care le putem immplementa, cati dintre dumneavoastra se gandesc si la implementarea unei copii de siguranta , o dublare a acestor sisteme  ? Un plan B daca doriti, in cazul in care masurile de securitate initiale dau gres din anumite motive. Unele DVR-uri sau camere au medii optionale de stocare a inregistrarilor. Haideti sa vedem impreuna care sunnt acestea:

In primul rand vom analiza camerele de supraveghere video ce au card de memorie inclus. Acestea folosesc ca si telefoanele mobile de generatie mai noua, carduri de memorie detasabile, numite carduri SD. Cele mai bune modele de camere de supraveghere cu memorie inclusa au un slot ce va permite scoaterea acesti card SD, si inlocuirea lui la nevoie sau citirea acestuia intr-un calculator sau laptop in cazul in care camera este defecta si nu se mai poate accesa memoria acesteia. In acest caz puteti asadar sa inregistrati imaginile atat pe DVR sau NVR cat si pe cardul SD al camerei. Daca una din solutii cedeaza, veti avea intotdeauna inregistrarile pe cealalta solutie.

Inregistratoarele de tip DVR/NVR au saturat in ultima vreme piata. De la magazinele de electronice, supermarket-uri pana la numeroasele pagini de pe internet. Asadar, de unde incepem cautarea unei solutii de inregistrare potrivite? In primul rand trebuie sa facem o analiza a calitatii prdusului respectiv, pentru a alege in cunostinta de cauza intre multitudinea de modele oferite. Trebuie sa fim atenti la numarul de cadre pe secunda la care solutia realizeaza inregistrarea, pe fiecare canal in parte. Orice DVR care nu este capabil sa inregistreze la rezolutii de  704×480 la minim 15FPS / canal sau mai multe, nu ar trebui inclus pe lista dvs. de cumparaturi. Alte  aspecte  importante de care trebuie sa tinem seama sunt : numarul de HDD-uri pe care le suporta, daca poate fi accesat de la distanta si are diverse optiuni de inregistrare!  Recorderele care suporta upload pe server FTP, pot trimite e-mail-uri cu instantanee preluate la detectie de miscare, sau trimit notificari in cazul in care au loc anumite evenimente predefinite, sunt extrem de sigure si folositoare in crearea unui plan B. Daca faceti acest efort suplimentar va asigurati ca in vitor nu va veti confrunta cu un moment stanjenitor sau dificil in momentul in care veti avea nevoie de inregistrarile sistemului de supraveghere video. In afara celor amintite mai sus, mai exista o solutie:

Serviciile de Cloud

Cloud sharing este o terminologie utilizata pentru tot ce inseamna date, sub orice forma posibila, care sunt incarcate sau descarcate de pe servere virtuale. Incepand cu  Microsoft, Apple, si Amazon la competitori precum  Drop Box, se pare ca acesti furnizori de stocare baze de date au aparut peste noapte. Acest concept este chiar mai comun decat va asteptati. Ati vizitat vreodata un site  (bineinteles ca da) sau ati creat unul?  Aveti un cont de e-mail? Acestea sunt forme de stocare a datelor personale  pe serverele altcuiva, pe care le puteti accesa de la distanta, dumneavoastra sau cineva autorizat de dumneavoastra sa faca asta. Aceasta este practic esenta care se potriveste si descrie foarte bine serviciile de Cloud.

“In nori”

Termenul de Cloud Computiing vine de la simbolul norului (Cloud)  ce a fost foarte des utilizat pentru a reprezenta internetul in diagrame si prezentari grafice. Aceste servicii sunt impartite in trei mari categorii:

 

 

  • PaaS (Platform-as-a-Service): In acest caz se folosesc servicii si aplicatii gazduite pe serverele celor care ofera servicii de cloud, putand sa creeze software, site-uri, aplicatii s.a.m.d, ce pot fi accesate numai de acolo, si care de cele mai multe ori nu pot fi mutate pe o alta platforma de gazduire.
  • SaaS (Software-as-a-Service): Acesta este un serviciu in care utilizatorul intra in contact cu softul printr-o interfata grafica si este cel mai utilizat tip de Clouding la momentul actual, aici intrand:
  • Web-based email
  • Controlul inventarelor
  • Procesare baze de date
  • Hosting  Websit-uri
  • Upload & Download
  • IaaS (Infrastructure-as-a-Service):  In acest tip utilizatorul are acces la infrastructura fizica a Cloud-ului, putand sa configureze sau sa schimbe structura dupa nevoie, fiind capabil sa extinda sau sa micsoreze capabilitatile si impliciit costurile unui asemenea serviciu dupa nevoile specifice.

Un serviciu cloud poate fi privat sau public. Un cloud public isi vinde serviciile oricui prin intermediul internetului. Un cloud privat este un serviciu privat oferit pe anumite criterii unui numar limitat de persoane. When a service provider uses public cloud resources to create their private cloud, the result is called a virtual private cloud (example NetFlix). Privat sau public , scopul clouding-ului este acela de a oferi , acces rapid si customizabil oricarei nevoi, la resurse de gazduire sau servicii ale unor aplicatii gazduite aici.

 

 

 

 

 

 

Poate fi folosit un serviciu de Cloud pentru supravegherea video

Da orice fisier poate fi stocat prin intermediul unui serviciu de cloud. Fie printr-o optiune integrata cum ar fi un FTP, sau puteti directiona inregistrarile catre un fisier care este sincronizat a providerului de serviciu tip cloud pe care il folositi. Fiti sigur sa verificati spatiul alocat sau restrictiile serviciului de cloud folosit, daca acestea exista, pentru ca serviciile difera de la furnizor la furnizor.

 

 

Concluzie

Speram ca in linii mari am reusit sa explicam ce este un serviciu de cloud si sa intelegeti ideea de baza din spatele functionarii lui. Un mod mai simplu de a retine acest concept este sa va imaginati ca exista un HDD enorm, undeva in afara spatiului dumneavoastra de activitate si pe care puteti stoca orice tip de informatie. Puteti avea acces la acele date prin orice dispozitiv, calculator, tableta sau telefon, care are acces la internet. Fara serviete sau HDD-uri externe pe care sa le carati cu dumneavoastra, acces instant la date, distribuirea facila a datelor si poibilitatea de stocare a unor cantitati practic infinit de mari (raportat la nevoile actuale din viata cotidiana). Este posibil insa ca multi dintre dumneavoastra sa se simta nesiguri in legatura cu stocarea unor cantitati uriase de informatii personale pe un server asupra caruia nu detineti controlul . Viitorul HDD-urilor detinute in proprietate personala nu este nicidecum sumbru, insa serviciile de cloud ofera cateva avantaje clare. Cu discernamant si precautie insa, va sfatuim sa folositi serviciile de cloud pentru numeroasele avantaje pe care le prezinta. Asadar daca sunnteti in cautarea unei solutii suplimentare de protectie pentru a va salva datele sau o plasa de siguranta pentru stocarea imaginilor preluate de camerele de supraveghere, va recomandam cu caldura o astfel de solutie.

Inca din 2005, pasiunea mea fata de tehnologie s-a concretizat prin deschiderea unui magazin online de camere de supraveghere. De mai bine de 10 ani, ma ocup doar de sisteme de supraveghere video si am testat personal cam tot ce se poate in acest domeniu. Desi tehnologia are o dinamica destul de mare, este in continua dezvoltare si descoperirea inovatiilor in domeniu ne-au tinut mereu pe primul loc. Sunt mandru ca am putut satisface nevoia de supraveghere video a mii de clienti din toata tara si de peste hotare. Afirm cu bucurie faptul ca avem clienti recurenti dupa atatia ani, oameni care au avut si continua sa aiba incredere in deja consacratul brand ICANSEE. Desi concurenta este din ce in ce mai mare, ICANSEE se diferentiaza de restul competitiei prin extrem de multe componente precum livrarea rapida in toata tara, testarea si verificarea produselor comercializate astfel incat acestea sa fie cele mai noi si mai performante de pe piata si bineinteles nu in ultimul rand, importator fiind, asiguram cel mai mic pret din tara. Voi fi foarte obiectiv in recenziile pe care le voi face pe site si voi incerca sa va indrum cat mai bine in alegerea sistemului sau componentelor potrivite. Va multumesc pentru incredere !

Comentariu

*

captcha *