Supravegherea video a locuintei sau afacerii – ilegala sau nu?

Daca ai o afacere si nu esti sigur de seriozitatea si profesionalismul angajatilor, sau daca ai un apartament sau o casa pe pamant si vrei sa pleci linistit in concediu sau vacante, supravegherea video este optiunea perfecta pentru tine, pentru ca ofera siguranta de care ai nevoie si poate avea rol intimidant pentru angajati si pentru infractori.

Primul lucru care trebuie sa il iei in vedere inainte de a instala o camera de supraveghere este dreptul angajatilor sau oricarei alte persoane care trece prin fata camerei instalate, inclusiv drepturile tale de a supraveghea un perimetru. Noi suntem cei mai in masura sa te instiintam despre aceste drepturi deoarece avem o experienta de peste 10 ani de zile in supravegherea video si avem clienti multumiti de serviciile noastre.

Persoanele fizice care au casa pe pamant sau curti comune cu alte persoane au dreptul sa monteze camere unde doresc, atata timp cat unghiul pe care il supravegheaza nu apartine de locuri publice si de asemenea este nevoie de cererea consimtamantului persoanelor cu care se imparte curtea.

Persoanele care stau la bloc si isi instaleaza camere de supraveghere in fata usii sau in afara apartamentului trebuie sa primeasca acordul de la toti vecinii blocului. Sau daca un administrator de bloc doreste sa instaleze camere in fiecare scara, la intrare, trebuie sa ceara acordul tuturor locatarilor pentru a instala camere si pentru a putea supraveghea in mod legal.

Va prezentam mai jos 2 paragrafe din Legea nr. 677  din 2001 si Legea nr. 286 din 2009 in care se specifica toate aceste lucruri:

Legea nr. 677 /2001: 

Art. 5 (1)Orice prelucrare de date cu caracter personal, cu excepţia prelucrarilor care vizeaza date din categoriile mentionate la art. 7 alin. (1), art. 8 şi 10, poate fi efectuata numai daca persoana vizata si-a dat consimtamantul in mod expres si neechivoc pentru acea prelucrare.

(6)Prezenta lege nu se aplica prelucrarilor de date cu caracter personal, efectuate de persoane fizice exclusiv pentru uzul lor personal, daca datele in cauza nu sunt destinate a fi dezvaluite.

Alineatul (6) se aplica si persoanelor care achizitioneaza camere ascunse. Daca doriti sa folositi camere de supraveghere spion sau ascunse si nu vreti sa mergeti cu ele la politie sau sa le faceti publice, puteti sa supravegheati linistiti.

Legea nr. 286/2009:

Art. 226 – Violarea vietii private

(1) Atingerea adusa vietii private, fara drept, prin fotografierea, captarea sau inregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau inregistrarea audio a unei persoane aflate intr-o locuinta sau incapere ori dependinta tinand de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 6 luni sau cu amenda.

(2) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fara drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevazute in alin. (1), catre o alta persoana sau catre public, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

(3) Actiunea penala se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

(4) Nu constituie infracţiune fapta savarsita:

a) de catre cel care a participat la întalnirea cu persoana vatamata in cadrul careia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile, dacă justifica un interes legitim;

b) daca persoana vatamata a actionat explicit cu intentia de a fi vazută ori auzita de faptuitor;

c) dacă faptuitorul surprinde savarsirea unei infractiuni sau contribuie la dovedirea savarsirii unei infractiuni;

d) daca surprinde fapte de interes public, care au semnificaţie pentru viata comunitatii si a caror divulgare prezinta avantaje publice mai mari decat prejudiciul produs persoanei vataămate.

(5) Plasarea, fara drept, de mijloace tehnice de inregistrare audio sau video, în scopul savarsirii faptelor prevazute in alin. (1) si alin. (2), se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.

Facand un rezumat  al articolului 226 al legii nr. 286 din 2009 putem spune ca supravegherea vietii private fara drept, prin fotografierea, inregistrarea de imagini sau captarea inregistrarilor, ascultarea prin plasarea de microfoane sau alte mijloace tehnice sau inregistrarea unei persoane in locuinta personala, reprezinta o infractiune. Viata privata nu se opreste odata trecut de usa apartamentului, aceasta include si holurile locuintei sau alte cai comune de acces.

In cazul unui angajat, daca acesta semneaza un contract cu o firma, in care se specifica faptul ca va fi supravegheat video, acesta practic isi ofera consimtamantul de a fi supravegheat. Astfel angajatorul are dreptul sa foloseasca datele captate in instanta.

shutterstock_97357133

Daca vrei sa supraveghezi locuinta sau afacerea ta trebuie sa iei in vedere faptul ca supravegherea video, plus inregistrarea audio sunt ilegale. Nimeni nu iti va instala microfoane la locatie, acest lucru il faci pe propria raspundere.

O alta lege privind supravegherea video este legea 333/2003 in care se specifica si cerintele minime de securitate pe zone si categorii de unitati:

Legea 333/2003

ART. 1

(1) Conducatorii unitatilor detinatoare de bunuri si valori au obligatia de a identifica si stabili zonele functionale, corespunzator activitatii desfasurate, si de a adopta masuri necesare asigurarii protectiei vietii, integritatii persoanelor si sigurantei valorilor.
(2) Zonele functionale pentru care este necesara adoptarea unor masuri de securitate sunt:
a) zona de acces în unitate si zona perimetrala;
b) zona de tranzactionare;
c) zona de depozitare;
d) zona de expunere;
e) zona de transfer;
f) zona de procesare;
g) zona echipamentelor de securitate;
h) zona de tranzactii cu automate bancare.

ART. 2
(1) Prin zona de acces in unitate se intelege locul amenajat cu elemente de inchidere nestructurale destinate intrarii sau iesirii persoanelor. Caile de acces pot fi dedicate clientilor, angajatilor, transferului valorilor sau mixte. Zona perimetrala reprezinta limita fizica a constructiei, constituita din elemente fixe sau mobile, cum ar fi: pereti, vitraje sau ferestre.
(2) Zona de tranzactionare reprezinta spatiul in care operatorii manipuleaza valorile monetare sau bunurile in relatia cu clientii.
(3) Zona de depozitare reprezinta spatiul special amenajat pentru pastrarea in siguranta a valorilor monetare ori a bunurilor.
(4) Zona de expunere reprezinta spatiul amenajat pentru prezentarea catre public, in conditii de siguranta, a bunurilor sau valorilor.
(5) Zona de transfer reprezinta spatiile prin care se vehiculeaza valorile intre locul de depozitare si alte zone interioare sau exterioare in cazul transportului.
(6) Zona de procesare reprezinta spatiul special destinat si amenajat pentru prelucrarea, numararea si pregatirea pentru depozitare, alimentarea automatelor bancare sau transport al valorilor monetare.
(7) Zona echipamentelor de securitate reprezinta spatiul restrictionat accesului persoanelor neautorizate, destinat amplasarii, functionarii sau monitorizarii unor astfel de echipamente.
(8) Zona de tranzactii cu automate bancare reprezinta spatiul in care clientii pot face operatiuni cu numerar prin intermediul unui automat bancar, care nu presupune existenta unui operator.

Daca mai ai intrebari privind orice aspect legat de supravegherea video in spatiile publice sau pentru supravegherea apartamentului tau, nu ezita sa ne lasi un comment!

Inca din 2005, pasiunea mea fata de tehnologie s-a concretizat prin deschiderea unui magazin online de camere de supraveghere. De mai bine de 10 ani, ma ocup doar de sisteme de supraveghere video si am testat personal cam tot ce se poate in acest domeniu. Desi tehnologia are o dinamica destul de mare, este in continua dezvoltare si descoperirea inovatiilor in domeniu ne-au tinut mereu pe primul loc. Sunt mandru ca am putut satisface nevoia de supraveghere video a mii de clienti din toata tara si de peste hotare. Afirm cu bucurie faptul ca avem clienti recurenti dupa atatia ani, oameni care au avut si continua sa aiba incredere in deja consacratul brand ICANSEE. Desi concurenta este din ce in ce mai mare, ICANSEE se diferentiaza de restul competitiei prin extrem de multe componente precum livrarea rapida in toata tara, testarea si verificarea produselor comercializate astfel incat acestea sa fie cele mai noi si mai performante de pe piata si bineinteles nu in ultimul rand, importator fiind, asiguram cel mai mic pret din tara. Voi fi foarte obiectiv in recenziile pe care le voi face pe site si voi incerca sa va indrum cat mai bine in alegerea sistemului sau componentelor potrivite. Va multumesc pentru incredere !
 1. Butnaru Neculai Răspunde

  Dar in cazul cand supraveghez un loc public(spre exemplu o parcare) ce conditii trebuie sa indeplinesc pentru a monta camere?

 2. marketing Răspunde

  Trebuie sa intrebati la cea mai apropiata sectie de politie, deoarece depinde de multe lucruri, locul in care este parcarea, ce mai exista in jurul parcarii etc.

 3. Alx Răspunde

  Am o întrebare, legată de o speță. Un cămin de bătrâni, sistemul de supraveghere video instalat, ce mi s-a spus este că nu îmi pot furniza acces la înregistrări, în calitate de aparținător, cum că ar încălca legile în vigoare.
  Dar eu știu că practica asta se aplică la multe grădinițe.
  Cine greșește?
  Aș putea solicita să îmi montez propria cameră de supraveghere?

  • marketing Răspunde

   Depinde de conducerea caminului de batrani. La gradinite se vorbeste cu fiecare parinte in parte si se strang semnaturi in acest sens. In ce priveste montarea unei camere proprii, nu cred ca aveti voie sa faceti acest lucru, din punct de vedere legal.

   • Alx Răspunde

    Mulțam fain

 4. Roxana Răspunde

  Buna ziua

  Am cumparat un ap. la bloc dar la care am atasat pe toata suprafata apartamentului o suprafata de teren. Mentionez ca geamul de la baia si dormitorul vecinilor dau in curtea mea. Datorita faptului ca aceastia arunca frecvent gunoaie la mine in curte, am instalat o camera de luat vederi al carei unghi nu nu filmeaza la ei in apartament ci suprafata mea de teren aflata in dreptul celor doua geamuri ale lor si inclusiv o parte din pervazul geamului lor insa nu se poate vizualiza fata persoanei care sta la geam (Camera este prea jos indreptata). Va rog sa-mi spuneti daca este ok, sau daca nu ce as putea sa fac sa imi pot proteja proprietatea. Ms frumos.

  • admin Răspunde

   In momentul in care ii “prindeti” ca arunca gunoaiele, faceti sesizare la Sectia de Politie de care apartineti pentru a face o plangere.
   Faceti-le plangere cu mentiunea ca nu cunoasteti autorul. In urma sesizarii, cei de la Politie ar trebui sa constate aceste fapte.
   Trimiteti-le in scris si celor de la Administratie ce se intampla, chiar daca stiu acest lucru.

 5. Roxana Răspunde

  Si cu montarea camerelor ce fac? Vreau sa-mi Montez camera neaparat. Pentru ca mai nou ei vor sa isi monteze un aer conditionat intre cele doua geamuri (gen Cuiul lui Pepelea) si asta poate implica riscul ca ei, cand nu suntem acasa, cu ajutorul unei scari sa intre pe terenul meu pt acest aer conditionat (motiv)

  multumesc

 6. ana pop Răspunde

  Buna ziua,

  In blocul meu exista camere de supraveghere , montate cu acordul locatarilor. Cum pot obtine o copie a inregistrarilor facute intr-o anumita zi ? Mentionez ca inregistrarile imi sunt necesare pentru un viitor proces. Va multumesc

  • marketing Răspunde

   Buna ziua,
   Singura solutie este sa discutati cu administratorul despre acest lucru. Puteti cere fara probleme o copie a inregistrarilor dintr-o anumita zi, daca v-ati dat acordul impreuna cu ceilalti locatari, pentru camerele de supraveghere. Trebuie sa stiti exact ziua si in jurul carei ore s-a intamplat incidentul. Daca s-a intamplat destul de recent poate aveti noroc sa obtineti inregistrarea, daca s-a intamplat mai demult exista riscul sa nu mai existe inregistrarea, deoarece aceastea se rescriu peste (depinzand de capacitatea hard-disk-ului de stocare).

 7. Valentin Răspunde

  Buna ziua,
  In asociatia noastra de proprietari , se vorbeste si se doreste tot mai mult montarea unui sistem de supraveghere exclusiv pe spatiile comune , fara a “vedea ” vreo usa de apartament. Problema este ca sunt cativa proprietari care nu sunt de acord cu acestsistem de supraveghere , nici ei nu stiu de ce nu sunt de acord , neavand un anume motiv , pe model Gica contra orice. Din 120 de apartamente , sunt 10 care nu vor.
  Intreb : se pot monta sau nu camere de supraveghere ?
  Multumesc.

  • marketing Răspunde

   Ideal ar fi sa discutati cu cineva de la o sectie de politie in aceasta privinta sau cu un avocat. In mod normal trebuie sa fie acordul tuturor, insa au fost si cazuri in care s-a luat o decizie in functie de votul majoritar.

 8. diaconescu zenaida Răspunde

  Buna ziua! In urma unui incident cu niste vecini care mi-au oteavit cainii am instalat 4 camere de supraveghere, cu intentia de a securiza perimetrul. As dori sa ma sfatuiti in legatura cu orientarea camerelor, cum si cat pot sa surprinda la nivelul gardului, pt a nu avea ulterior probleme cu respectivii,care deja s-au aratat indignati de prezenta camerelor. Multumesc!

  • marketing Răspunde

   Nu aveti voie sa supravegheati proprietatea vecinilor fara acordul lor.

 9. cristian Răspunde

  Buna ziua.as dori sa stiu daca la locul de munca (fabrica ) este legala instalarea de camere de supraveghere fara acordul scris al angajatilor sau fara ca acestea sa fie marcate corespunzator.multumesc anticipat.o zi buna

  • marketing Răspunde

   Atata timp cat nu sunt marcate corespunzator este intr-adevar ilegal. Angajatii trebuie sa ia la cunostinta faptul ca sunt supravegheati video. Insa firma are dreptul de a supraveghea locatia atata timp cat au instalat camerele cu o firma autorizata IGPR.

 10. Tanasin Giulia Răspunde

  Am o întrebare va rog frumos, eu stau inchirie cu soțul meu , el mi-a pus o camera ce înregistrează video are si microfon fara sa stiu eu sau propietarul, ma amenință cu filmarea in instanța ca imi ia copilul
  Ii ilegal ce-o facut?

  • marketing Răspunde

   Da, este ilegal. Trebuie sa faceti o plangere la politie in acest sens.

 11. Florin Bucur Răspunde

  Sunt permise camere video cu trsnsmitere prin IP intr-un magazin ? IP-ul si parola sunt date de patron si altor prieteni si au transformat asta intr-un fel de video chat. Angajatele sunt supravegheate non-stop…nu-si pot scoate nici chilotii din fund fara sa fie vazute…e legal asa ceva ?

  • marketing Răspunde

   Sunt permise si legale camerele IP sau orice tip de camere in magazine atata tip cat patronul le-a instalat cu o firma autorizata IGPR.

 12. ady Răspunde

  se poate monta o camera in spatiu public audio video ?

  • marketing Răspunde

   Aveti nevoie de aprobari de la politie daca este spatiu public. Inregistrarea audio – video este interzisa prin lege.

 13. stela Răspunde

  Vecinul meu si-a montat camere de supravehere in coltul casei care da inspre curtea mea .O camera este indreptata in strada iar cealalata este indreptata inspre curtea mea la o inaltime mare , sub streasina ,casa fiind cu etaj.Intre casa lui si casa mea este o distanta de 3 metrii Inteleg ca vrea sa-si supraveheze propeietatea ,el avand i distanta de 50 cm intre casa si gard ,dar am si eu nevoie de intimitate in curte .Vreau sa stiu daca este legal , noua nu ne-a cerut nimeni acordul sau parerea pentru ca am fost plecati in concediu si la intoarcere ne-am trezit cu camera montata.

  • marketing Răspunde

   Normal este sa va ceara acordul, daca proprietatea dumneavoastra este in calcul. Trebuie sa luati legatura cu acesta si sa discutati acest lucru.

 14. Doina Răspunde

  Buna seara, am primit imagini fotografiate de pe camerele de supraveghere ale unei firme,cu un angajat in diferite momente si apoi distribuite in mediul virtual prin messenger de pe un profil fals facebook.Nu sunt singura persoana care a primit aceste poze de pe camere.Este legal acest lucru? Eu nu am legatura cu firma.

  • marketing Răspunde

   Nu este legal, atata timp cat firma nu si-a dat acordul pentru a fi extrase acele secvente sau pentru a fi distribuite pe canalele sociale. Probabil cineva a vrut sa faca o farsa.

 15. erchin Răspunde

  Este legala montarea montarea de camere video si microfoane intr-un magazin (de confectii) , daca nu sunt marcate , si daca nu s-a cerut acceptul personalului care lucreaza in magazin ?
  Va multumesc.

  • marketing Răspunde

   .Este legala monitorizarea video insa nu si audio. Monitorizarea video trebuie evidentiata prin stickere de avertizare

   • erchin Răspunde

    Multumesc . Care sunt etapele sau cum se procedeaza pentru a obliga patronul sa nu le mai foloseasca (sa le anuleze )

    • marketing Răspunde

     Trebuie sa discutati cu un avocat in acest sens.

     • erchin

      MULTUMESC PENTRU RASPUNS !

 16. Mary Răspunde

  In cazul montarii camerelor de supraveghere intr-un cabinet dentar, este suficienta semnalizarea camerelor prin indicatoare sau trebuie facute si alte demersuri pt a nu intra in ilegalitate? Daca da, care ar fi acestea?

  • marketing Răspunde

   Este suficienta semnalizarea camerelor prin indicatoare, nu aveti nevoie de alte demersuri

  • Popescu Cristian Răspunde

   In legatura cu camerele instalate la un cabinet dentar,daca camerele exterioare de supraveghere monitorizeaza si curtea vecinului(adica a mea),pot sa fac o reclamatie la politie pentru ca imi violeaza(spioneaza) domiciliul?Chiar daca au fost montate cu o firma agreata IGPR?

   • Elena Ingineru Răspunde

    Buna ziua, Daca puteti demonstra ca acele camere monitorizeaza si curtea dvs. da, puteti face reclamatie la politie.

 17. Adi Ardelean Răspunde

  Buna seara,am montat o camera sub streasina casei la mine(ascunsa in pazie, la strada), bate exact in fata portii pe trotuar 1 metru de la poarta si 1 metru in curtea mea, am reglato sa nu prinda nici macar casa vecinului, mentionez ca filmeaza doar alb negru, video +sonor si nu inregistreaza, legata pe AV’u de la un televizor, o folosesc in streaming. e legal? multumesc anticipat.

  • Adriana Răspunde

   Avand in vedere ca supravegheati doar proprietatea dumneavoastra, este legal.

 18. Adi Ardelean Răspunde

  Multumesc frumos, Adriana.

 19. BOBY Răspunde

  Este legal ca parintii sa monteze camere de filmat in camerele copiilor ?

  • Sandra Răspunde

   Cat timp este minor si este in grija cuiva, da, este legal. Cei ce au trecut de varsta de 18 ani, au dreptul la viata privata.

 20. Marin Vladimir Răspunde

  Am un mic magazin la tara 30 mp pot pune camere de supraveghere cu semnalizarea lor sau mai trebuiesc alte demersuri si documente.. O zi buna in continuare.

  • Adriana Răspunde

   Pentru firme este recomandat sa se instaleze cu o firma autorizata IGPR.

 21. Monica Răspunde

  Buna dimineata,locuiesc la parterul unui bloc de 30 de familii,P+4,as dori sa montez 2 camere ext la geamuri,o camera in dreptul usii,daca acea camera din dreptul usii bate intr-un unghi unde nu am vecin doar un perete,dar pe partea opusa am 2 vecini,camera o sa bata in fata usii indreptata spre perete,este ilegal?Achizitionez singura un KIT,iar montarea e f simpla,PLUG and PLAY.Trebuie sa cer autorizatie politiei?Pentru ca 2 vecine de langa mine imi arunca nenorociri si mizerii si mosmoande pe usa si geamuri,iar la politie nu cred ca o sa fiu luata in serios,daca fac vreo plangere.Dar daca le inregistrez pt dovada este legal?Va multumesc.

  • Adriana Răspunde

   Daca sistemul va supraveghea un spatiu public, circulat sau detinut de catre alte persoane decat dumneavoastra, aveti nevoie de acordul acestora. In ceea ce priveste plangerea la politie, inainte de orice demers va sfatuim sa intrebati macar, la sectia de politie pe raza careia locuiti.

 22. Monica Răspunde

  Buna ziua,va multumesc pr timpul acordat reply-ului,o zi frumoasa va doresc.Am sa fac plangere la politie.

 23. Stefan Răspunde

  Buna ziua, doresc sa instalez 8 camere de supraveghere (4 interior si 4 exterior), intr-o cladire care este proprietatea firmei la care lucrez. Cladirea are 7 etaje si este inchiriata in proportie de 80%, iar amplasarea camerelor de exterior ar fi in dreptul cailor de acces ( 2 intrari + 1 garaj), iar camerele de interior pe holuri in dreptul lifturilor. Mentionez ca doresc sa montez aceste camere pentru siguranta colegilor, a chiriasilor si pentru a ajuta Politia Romana in cazul unui eveniment. Camerele pot fi achizitionate de ex. de pe Emag si putem colabora pentru instalare cu o firma care nu este autorizata IGPR?

  • Adriana Răspunde

   Buna ziua,
   Sistemul de supraveghere il puteti achizitiona de oriunde. Da, instalarea trebuie sa fie facuta de o firma autorizata IGPR, este obligatoriu sa aveti contract cu o firma autorizata. Daca sunteti din Bucuresti, va putem ajuta noi cu aceste servicii. Ne puteti contacta la nr. 0751 226 373 sau puteti sa ne vizitati in showroom-ul din Bucuresti de pe strada Sabinelor, nr. 36, unde puteti discuta direct cu un consultant sau instalator.

 24. Claudiu Răspunde

  buna ziua..o intrebare…lucrez la o anumita firma de transport cu camioane…in timp ce facem curatenie in interiorul lui am gasit un dispozitiv de ascultare cu cartela sim…cu 2 microfoane…se gasesc pe internet o sumedenie de modele…intrebarea mea este…e legal ce a facut el?ce risca in cazul in care il denunt?nu stiu decand face treaba asta,acum l-am gasit…probabil..ar mai fi fost mutat pentru ca alteori nu era acolo…

  • Adriana Răspunde

   Buna ziua, pentru acest tip de situatii specifice, in care angajatorul este implicat in supervizarea audio sau video, cel mai bine este fie sa transmiteti situatia catre departamentul de HR al companiei, fie sa cereti parerea organelor abilitate. Ei pot analiza contextul clar si va pot da o opinie legala. Va multumim, toate cele bune!

 25. Lia Răspunde

  Buna ziua! Am inchiriat un apartament si am observat ca vecinul de pe palier, opozit cu mine (ambele apartamente sunt pe partile de capat ale unui hol lung, celelalte apartamente fiind pe laterala holului), are montata o camera de supraveghere video indreptata catre hol, si implicit, exact catre intrarea in apartamentul nou inchiriat, ceea ce imi creaza un disconfort. Este legal? Daca nu, ce pot face in directia aceasta? Multumesc!

  • Adriana Răspunde

   Buna ziua! Este posibil ca vecinul dumneavoastra sa fi cerut proprietarilor voie inainte sa instaleze camera. In acest caz are dreptul sa supravegheze perimetrul.

 26. Gabriela gabriela Răspunde

  Bună ziua doresc sa stiu dacă este legal sa instalezi camere de supraveghere in cazul in care locuim doua familii in aceeași curte fiind comuna si intrarea si curtea .si tot odată nu mi i sa cerut acordul .

  • Adriana Răspunde

   Nu este legal, daca nu vi s-a cerut acordul, iar camerele supravegheaza o zona de pe proprietatea dumneavoastra.

 27. Bogdan Răspunde

  Buna ziua, va rog sa ma ajutati, daca se poate, cu articolul sau legea in care se specifica ca o firma trebuie obligatoriu sa instaleze sistemul de supraveghere cu o firma autorizata IGPR . Va multumesc.

 28. Brezoianu Mihaela Răspunde

  Bună seara!Va rog să mă ajutați și pe mine.Locuiesc la curte,suntem doua familii,a câte patru respectiv cinci persoane,plus mătușa mea,mama verișoarei mele,care locuiește și ea în această curte.Saptamana trecută am plecat în concediu,la intoarcere am observat o camera pe stâlpul de la poarta și o camera video la mătușa mea la ușă,care bate spre poartă (menționez că este o singură intrare în curte și două case una pe o parte și alta pe cealaltă)eu folosesc curtea în fața unde bate camera cică să filmeze poarta și bineînțeles și pe mine și familia mea.Nu mi s a cerut acordul pentru montarea camerei,și, soțul verișoarei mele,a făcut acest lucru în colaborare cu vecinul de lângă noi,adică ne vizionează pe mine și familia mea,nu numai rudele,dar și vecinii.Este legală montarea acestei camere și ce pot face legal pentru a o elimina.Mentiibez că fost montata fara a fi anunțati și fără acordul nostru.Le am spus sa o de-a jos dar nu vor.Eu nu vreau sa fiu monitorizată de nimeni,le am spus sa o monteze in alta parte să vadă doar poarta dar nu vor.Va multumesc

  • Adriana Răspunde

   Trebuia sa va ceara acordul expres, inainte de a instala camerele. Pentru a rezolva aceasta problema este necesar sa va adresati unui avocat sau sa va consultati cu cineva de la sectia de politie de pe raza careia locuiti.

 29. Brezoianu Mihaela Răspunde

  Mulțumesc frumos

 30. Brezoianu Mihaela Răspunde

  Bună seara! Am fost la secția de poliție,unde aparțin cu adresa,iar sectoristul de pe perimetrul adresei mele,mi a zis că nu ține de secția de poliție aceasta situație cu înregistrarea unei camere de supraveghere.Va rog să mă ajutați cu un răspuns ce am de făcut în această situație.Intre timp am mai făcut investigații,și,la fel fără acordul meu,că v am relatat că totul a fost facut în lipsa mea,vecinul și a tras camera la stâlpul de pe strada prin curtea mea, deasupra casei mele,cablul fiind prins de consola de la Electrica,și,celălalt cablu care duce spre camera din curte,tot de la vecin vine,deci vecinul îmi monitorizează mie viața,fara acordul meu,împreună cu soțul verișoarei mele,și,chiar de întâmplă acest lucru pentru că am auzit când vorbea(soțul verișoarei)cu cineva la telefon,și îi spunea că a mers la vecin sa mai pună niște parole.

 31. Rudi Răspunde

  Buna as vrea sa stiu daca ie lagal sa montez camere audio video intro societate privata fara stirea angajatilor multumesc.

  • Adriana Răspunde

   Buna ziua. Nu este legal sa monitorizati audio-video, fara acordul angajatilor.

 32. Rudi Răspunde

  Va multumesc

 33. SimO Răspunde

  Bună, aș vrea să întreb dacă am voie să pun o cameră de supraveghere sau ceva de genul un vizor video pe etaj unde stau la ușa apartamentului meu fără să cer accordul vecinilor dar de așa natură încât să fie orientat în jos și să prindă doar perimetrul din față ușii mele de exemplu să prindă 2 bucăți pătrate de gresie pe lat și 6 pe lung. Mulțumesc.

  • Adriana Răspunde

   Supravegheati un domeniu public, indiferent ca este vorba de “2 bucati patrate de gresie”, fara acordul locatarilor, nu puteti supraveghea nici un perimetru care se afla in afara locuintei dumneavoastra.

 34. Gogu Răspunde

  Bună ziua! dacă am fost intr o locuință închiriată iar chiriașul are camere ascunse,imaginile se pot face publice?mi se încalcă vreun drept că am fost filmat fara acordul meu?

  • Adriana Răspunde

   Intr-adevar inregistrarea fara acordul persoanei vizate este interzisa, insa exista si cateva exceptii. In legea privind protecția datelor cu caracter personal – Legea 677/2001, la articolul 9, litera b, se spune ca o astfel de practica este permisa „…daca prelucrarea este necesara pentru prevenirea unui pericol iminent, pentru prevenirea savarsirii unei fapte penale sau pentru impiedicarea producerii rezultatului unei asemenea fapte ori pentru inlaturarea urmarilor prejudiciable ale unei asemenea fapte”. Chiriasul nu are voie sa pastreze datele daca nu se incadreaza in cele spuse anterior sau sa le foloseasca pe internet fara acordul dumneavoastra.

 35. Mihail Caloianu Răspunde

  Buna ziua,

  Daca stau intr-o chirie si am suspiciuni legate de violarea domiciliului( ceea ce s-a petrecut in mod repetat pana acum,fara ca eu sa fi avut vreo dovada palpabila) si vreau sa instalez o camera spion in interiorul locuintei astfel incat in cazul unei noi astfel de intamplari sa detin dovezi video cu privire la persoana care face acest lucru cat si momentul im care s-a petrecut(mereu in lipsa si fara acordul meu),aceste dovezi se iau in considerare,pot constitui baza unei plangeri penale? Pentru ca nu stiu altfel cum sa dovedesc intrucat nu sunt lasate urme in afara de anumite semne pe care le las eu ( un geam deschis pe care il gasesc inchis si sau lucruri mutate si asa mai departe).

  • Adriana Răspunde

   Atata timp cat nu sunteti proprietarul locatiei, nu aveti dreptul sa instalati camere.

 36. liliana Răspunde

  Buna seara. Am o intrebare:Pot FI montate camere de supraveghere intr-o unitate de primire urgente a unui spital? Mentionez faptul ca este vorba despre camera in care pacientii sunt dezbracati. consultati.locul in care isi spun toate problemele medicale SI confidentiale. Se incalca sau nu regulile de confidentialitate ale pacientului? Vå multumesc!

  • Adriana Răspunde

   Din cunostintele noastre se incalca dreptul la viata privata in acest caz.

 37. E. Cernica Răspunde

  Bună seara,

  Locuiesc intr-o casă cu trei apartamente, dintre care 2 sunt ale mele. Proprietatea se împarte in 2/3 (ale mele) și 1/3 (a celui cu care împart proprietatea).

  Vreau să montez camere care să bată către stradă, ca să-mi pot monitoriza mașinile, către intrarea mea și garajul meu și către curtea comună, dar fără a înregistra intrarea sau geamurile celui cu care împart proprietatea.

  In momentul de față, nu există o dezmembrare făcută, care să atribuie drept de folosință exclusivă pe anume zone ale proprietații, eu fiind, practic, intr-un litigiu cu persoana respectivă pe această temă.

  Montajul ar urma să fie făcut de firmă autorizată, dar, în privința obținerii acordului co-locatarului, șanse sunt 0.

  Pot să montez camere sau nu?

  Mulțumesc.

  • Adriana Răspunde

   Trebuie sa cereti si acordul co-locatarului, chiar daca instalati cu o firma autorizata. Ii puteti explica faptul ca nu instalati camere doar pentru siguranta dumneavoastra ci si pentru protectia proprietatii lui, mai ales daca acesta inchiriaza apartamentele.

 38. E. Cernica Răspunde

  Am uitat să precizez că respectivul nu locuiește pe proprietate, dar a închiriat apartamentul, fără să mă fi întrebat, iar cei care s-au mutat nu s-au prezentat în vreun fel. Adică, în esență, m-am trezit cu străini în curte, la care vin alți străini și tot așa.

  Practic, vreau să mă asigur că, orice străin care se perindă pe acolo, dacă e să facă orice ce mă poate afecta, nu poate face intr-o dulce anonimitate, să zicem.

  Mulțumesc.

 39. Nicu Voica Răspunde

  Buna ziua! Este legal sa montez sisteme de monitorizare audio/video intr-o jucarie a copilului si sa o ia la cresa? Nu doresc sa fac publice intregistrarile, doar sa stiu ce se întâmplă acolo.

  • Adriana Răspunde

   Buna ziua! Nu este legal, insa puteti sa discutati cu conducerea cresei pentru a solutiona acest lucru sau le puteti propune sa isi instaleze camere de supraveghere care sa le ofere acces remote si parintilor.

 40. Andreea Răspunde

  Buna ziua. Locuiesc la et 2, iar vecina de la etajul 1 si.a instalat 2 camere video indreptate direct spre geamurile mele. Nu bat spre nimic altceva decat spre geamurile mele. Se vede clar intentia de a ma supraveghea strict pe mine. Nu mi.a cerut acordul. Este legal?

  • Elena Ingineru Răspunde

   Buna ziua! Normal este sa va ceara acordul, daca proprietatea dumneavoastra este in calcul. Trebuie sa luati legatura cu acesta si sa discutati acest lucru.

 41. Tibi Răspunde

  Buna ziua. Vreau sa montez o camera de supraveghere la bolconul apartamentului pt a supraveghea locul de parcare al masinii. Mentionez ca masina o tin parcata pe trotuar, in fata blocului. Am nevoie de aprobari in acest sens? Multumesc.

  • Elena Ingineru Răspunde

   Buna ziua, Da, puteti monta camere de supraveghere in spatiul public ca persoana fizica fara a filma o alta proprietate privata (curte/apartament).

 42. Sorina Răspunde

  Buna ziua,locuiesc la casa si de cate ori las masina parcata pe strada,chiar si pt putin timp,o gasesc vanadalizata,As putea monta o camera care sa filmeze strada din fata casei?Este o strada destul de ingusta si camera ar prinde si casele vecine.
  Multumesc

  • Elena Ingineru Răspunde

   Buna ziua, Puteti alege o camera varifocala cu care sa incadrati doar masina/strada fara a cuprinde si casele vecinilor sau puteti lua in scris acceptul acestora.

 43. MARIA CUCIUREANU Răspunde

  Buna ziua . Locuiesc la casa ,si as vrea sa stiu daca vecinii din dreapta si stanga proprietatii noastre au voie sa detina camere de supraveghere indreptate spre curtea si locuinta noastra fara acordul nostru . Va multumesc !

  • Elena Ingineru Răspunde

   Buna ziua! Normal este sa va ceara acordul, daca proprietatea dumneavoastra este in calcul. Trebuie sa luati legatura cu acesta si sa discutati acest lucru.

 44. Andrei Răspunde

  Buna ziua, am doua proprietati, una in fata celeilalte, despartite de strada,una este casa in care locuiesc, iar cealalta este un teren gol in interiorul caruia am montat un stalp pentru a ma putea lega la reteaua de electricitate, vreau sa stiu daca este legal sa trec cablul pentru conectarea camerelor pe deasupra strazii de de la locuinta la stalpul de pe terenul de vis-a-vis. Multumesc !

  • Elena Ingineru Răspunde

   Buna ziua, Din cate cunoastem nu exista o reglementare atata timp cat ambii stalpi sunt ai dumneavoastra si drumul respectiv nu este drum judetean, autostrada sau drum express. Cablul ar trebui montat la o inaltime adecvata pentru a nu incomoda traficul (de preferat cum sunt montate cablurile enel pentru cazul in care zona este tranzitata de un transport agabaritic firul respectiv sa nu fie agatat).

 45. neagu ioan Răspunde

  Buna seara, a-m montat un sistem de supraveghere pentru supraveghere parcare si bariera de acces la proprietatea comuna cu inca 10 proprietari avind acordul tuturor.Problema este ca una dintre camere in speta cea care supravegheza bariera prinde si calea de acces care trece prin dreptul intrari in blocul vecin proprietatii.As dori sa stiu daca incal vreo lege.Multumesc

  • Elena Ingineru Răspunde

   Buna ziua! Daca sistemul supravegheaza un spatiu public, circulat sau detinut de catre alte persoane decat dumneavoastra, aveti nevoie de acordul acestora. Puteti discuta cu administratorul de la blocul vecin despre aceasta situatie. Este posibil sa aiba si acolo un sistem care sa “vada” o parte comuna din alee sau calea de acces.

 46. Sorina Liliana Răspunde

  Buna! Locuiesc intr-un bloc la parter iar geamurile imi sunt mereu lovite, mi se arunca gunoi iar in fata blocului (fix sub geamul meu) se strang adolescenti, mai ales vara, fac galagie, arunca mizerie iar daca ies la fereastra sunt injurata. Doresc sa montez doua camere de supraveghere pentru a supravegea ferestrele dar in perimetru ar intra si aleea din fata blocului, bancile pe care stau diversi indivizi (uneori si vecinii) si putin din blocul invecinat. E vreo problema in acest sens?

  • Elena Ingineru Răspunde

   Buna ziua! Daca sistemul va supraveghea un spatiu public, circulat sau detinut de catre alte persoane decat dumneavoastra, aveti nevoie de acordul acestora. Daca locuiti la bloc ar trebui sa discutati cu administratorul blocului sau cu reprezentantul asociatiei de proprietari.

 47. Martin Dan Răspunde

  Buna ziua ,vreau sa imi montez un sistem de supraveghere cu 4 camere la casa mea proprietate personala , 2 camere vor fi montate in curte si spre gradina o camera montata tot in curte va bate catre poarta principala de acces si probabil se va vedea si 1m peste poarta si o camera as vrea sa o montez pe fatada sa imi bata pe casa sa imi acopere cele doua geamuri , intrebarea este daca ultima camera montata pe fatada este legala ? . Multumesc anticipat.

  • Elena Ingineru Răspunde

   Buna ziua, Daca sistemul va supraveghea un spatiu public, circulat sau detinut de catre alte persoane decat dumneavoastra, aveti nevoie de acordul acestora.

 48. Robert Răspunde

  Buna seara. Intr-un spatiu comercial in care nu e prevazut in analiza de risc supraveghere video, daca doresc, pot monta camere video cu acordul angajatiilor fara firma autorizata? Si mai doresc sa stiu daca trebuie montate doar in anumite locuri?
  Va multumesc!

  • Elena Ingineru Răspunde

   Buna ziua! Persoanele juridice au nevoie de o firma autorizata IGPR pentru a monta echipamentele de supraveghere, de acordul si instintarea angajatilor si de marcaje corespunzatoare “Locatie supravegheata video”.

 49. Radu Răspunde

  Buna ziua.
  Ca persoana fizica doresc sa instalez cateva camere video pentru a-mi supraveghea intrarea in curte si perimetral curtea,pe exterior caz in care s-ar vedea și trotuarul. Am tot citit intre cazurile explicate de dumneavoastra dar nu am gasit exact asa ceva. Am nevoie de vreo aprobare a politiei pentru asta,tinand cont ca trotuarul e spatiu public si trece lumea pe acolo.
  Multumesc.

  • Elena Ingineru Răspunde

   Daca sistemul va supraveghea un spatiu public, circulat sau detinut de catre alte persoane decat dumneavoastra, aveti nevoie de acordul acestora. Inainte de orice demers va sfatuim sa intrebati macar, la sectia de politie pe raza careia locuiti.

 50. Paraschiv Răspunde

  Buna ziua! Dețin un spațiu comercial cu suprafața 40mp(10×4), cu vecini laterali, in stânga pereții sunt lipiți iar in dreapta este un gang de trecere 1m. Eu as vrea sa montez camere video la fațada, pe lateral(gang) și spate. Care sunt demersurile legale sa nu am probleme cu vecinii?

  • Elena Ingineru Răspunde

   Buna ziua, Pentru firme este recomandat sa se instaleze cu o firma autorizata IGPR si sa discutati cu vecinii. Daca sistemul va supraveghea un spatiu public, circulat sau detinut de catre alte persoane decat dumneavoastra, aveti nevoie de acordul acestora.

 51. Corina Răspunde

  Buna ziua…detin un bar si s dori sa montez camere de supraveghere pe terasa in interes personal,deoarece se fura scrumiere ,pahare etc….INTREBAREA MEA ESTE SE POT MONTA DOAR CU FIRMA AUTOTRIZATA??

  • Elena Ingineru Răspunde

   Buna ziua! Persoanele juridice au nevoie de o firma autorizata IGPR pentru a monta echipamentele de supraveghere.

 52. csv Răspunde

  Buna ziua,
  As dori sa stiu daca acordul vecinilor este obligatoriu pentru montarea unui sistem de supraveghere pentru perimetrul curtii mele.

  Problema vine din faptul ca vecinul este chiar motivul pentru care imi doresc sa instalez sistemul de supraveghere, deoarece am certitudinea ca a intrat pe proprietatea mea si mia gaurit si otravit niste pomi.

  Consider ca instalarea unui sistem de supraveghere ar fi necesara pentru a avea dovezi sau a preveni incidente in care vecinul sau alte persoane sa imi intre in curte si sa imi distruga pomii sau sa imi otraveasca animalele de companie.

  • Elena Ingineru Răspunde

   Aveti dreptul sa supravegheati perimetrul curtii sau casei personale insa daca sistemul va supraveghea un spatiu public, circulat sau detinut de catre alte persoane decat dumneavoastra, aveti nevoie de acordul acestora.

 53. Costache Răspunde

  Buna ziua doresc a va prezenta un caz; Locuiesc la bloc sunt prprietar al unui ap. la etajul 3. Vecinul meu de palier, Gigel si el proprietar are un abonament la o firma de paza. Firma de paza a montat o camea de supraveghere video-audio pe holul etajului.Camera este indreptata spre usa apartamentului meu cat si spre usa liftului. Usa ap. meu este monitorizata video -audio non stop 24/24 ore. Nu am fost informat, nu am fost instiintat niciodata de firma de paza si nici de Gigel vecinul. L-am intrebat pe vecin iar acesta mi-a spus cu tupeu ca firma de paza este legala si ca nu îl intereseaza. Ce este de facut legal ? Nu sunt de acord cu acest spinaj ordinar? Am facut o adresa scrisa la politie dar nimeni nu se sinchiseste a da macar un raspuns. Ilegal îi pot pune o cutie cu spuma polioretanica si il aranjez ori sai dau ceva mardeala vecinului dar nu vreu sa dau de necaz.
  Legal ???

 54. Adrian Răspunde

  Buna ziua,am un apartament la parter si pentru prevenirea savarsirilor infractionale,am montat cu o firma autorizata un sistem de supraveghere,o camera deasupra usii care vizeaza doar holul si usa mea si o camera in exterior care vizeaza geamurile mele,la intrare exista un afis (atentie zona supraveghiata video)pus binenteles de firma,am cerut acordul locatarilor si am primit 95 %din semnaturi iar acum presedinta blocului ma dat in judecata pentru ca incalc viata privata,mentionez camerele sunt folosite strict pentru protejarea locuintei mele fara sa fie divulgate niciunde inregistrarile,care este adevarul,voi castiga in instanta sau voi pierde?

  • Elena Ingineru Răspunde

   Buna ziua, Ideal ar fi sa discutati cu cineva de la o sectie de politie in aceasta privinta sau cu un avocat.

 55. Cristian Gingasu Răspunde

  Buna ziua.am si eu o intrebare.locuiesc la curte si va intreb daca legal vecinul de curte are voie sa instaleze camere de supraveghere montate catre locuinta mea mai precis din ce se vede una catre accesul in curtea mea iar o a doua catre wc ul din spatele curtii a locuintei mele.ce sai faci am wc in curte ca la tara.poate mai sunt si altele dar nu se vad.ce ziceti sunt legale

  • Elena Ingineru Răspunde

   Buna ziua! Normal este sa va ceara acordul daca proprietatea dumneavoastra este in calcul. Trebuie sa luati legatura cu acesta si sa discutati acest lucru.

 56. Toader S Răspunde

  buna ziua,
  as dori sa ma ajutati cu o informatie, locuiesc pe o strda frecventata de persoane turbulente, ca sa zic frumos, si as dori sa instalez 2 camere care sa supravegheze zona de strada din fata portii. pot face asa ceva? ce documente ar fi necesare pentru a face asa ceva?
  va multumesc anticipat

  • Elena Ingineru Răspunde

   Buna ziua! Daca la adresa respectiva figureaza o persoana juridica veti avea nevoie de o firma autorizata pentru montajul camerelor si va trebui sa anuntati personalul ca au fost montate camere de supraveghere insa pentru persoanele fizice care au casa pe pamant sau curti comune cu alte persoane au dreptul sa monteze camere unde doresc, atata timp cat unghiul pe care il supravegheaza nu apartine de locuri publice si de asemenea este nevoie de cererea consimtamantului persoanelor cu care se imparte curtea. Daca aveti nevoie de mai multe detalii suntem incantati sa discutam telefonic: 0723 506 910. Va dorim o zi buna!

   • Toader S Răspunde

    mutumesc pentru raspuns. la adresa respectiva locuim doar noi, este casa privata (nu este nici o persoana juridica), cu acces de pe poarta direct in strada. problema este ca persoanele turbulente ajung sa bata in poarta la orele tarzii ale noptii (3-4 dimineata), sa arunce gunoaie peste poarta, sa incerce sa imi otraveasca cainele. eu as dori, daca se poate, sa montez pe strasina casei, 2 camere care sa inregistreze ce se intampla pe strada, adica pe domeniul public. exista o posibilitate sa fac asa ceva, chiar daca trebuie sa intocmesc documentatii si/sau proiecte?

 57. Ionita Răspunde

  Buna ziua ! Am si eu un magazin care se afla intr un centru comercial si mi am instalat singura camere de supraveghere in spatiu meu ! Imi trebuie vreun aviz de undeva sau autorizatie ? Angajatii trebuie sa de a vreo declaratie ca au luat la cunostinta ca sunt filmati ?
  Multumesc !

  • Elena Ingineru Răspunde

   Buna ziua! In aceast caz, fiind destul de specific, iar noi ne cunoscand toate detaliile este recomandat sa vorbiti si cu administratorul cladirii. Insa pentru persoanele juridice este necesar ca montajul sa se realizeze de o firma autorizata si sa existe un anunt la intrare cu “Zona supravegheata video”.

 58. Ion Negrila Răspunde

  Buna ziua! am doua camere montate,una filmeaza poarta si implicit drumul public,este legal,mentionez ca distanta de la camera la drum este undeva la 20 de metri?
  Am citit urmatorul text postat de dvs: Daca vrei sa supraveghezi locuinta sau afacerea ta trebuie sa iei in vedere faptul ca supravegherea video, plus inregistrarea audio sunt ilegale. Deci: legale sau nu camerele montate in regim propriu??? Legea destul de greu de tradus pt noi ca cititori simpli.
  Va multumesc mult pt un eventual raspuns! Va salut cu stima!

  • Elena Ingineru Răspunde

   Buna ziua! Este legal sa ne supraveghem locuinta insa daca la aceasta adresa functioneaza o firma nu este permisa inregistrarea audio.

 59. Laura Răspunde

  Bună ziua! Cresele și grădinițele sunt obligate prin lege sa aibă camere de supraveghere prin care părinții sa-și poată vedea copiii în timpul programului? Dacă instituțiile nu dispun de camere, exista posibilitatea legala ca părintele sa instaleze? Mulțumesc

  • Elena Ingineru Răspunde

   Buna ziua! Puteti discuta acest aspect in sedinta cu parintii sau puteti discuta direct cu directorul institutiei.

 60. Iordache Mihaela Catalina Răspunde

  Bună ziua, as vrea sa știu dacă pot folosi înregistrarea video din dormitorul meu pentru ca am surprins o persoana în timp ce fura din dulapul din dormitor. Camerele de supraveghere au fost montate de noi și nu știu dacă este nevoie de autorizație. Persoana nu locuiește în casa mea ci în cealaltă curte.

 61. anna hilbert Răspunde

  buna ziua . am primit camere de supravegheat cu tot ce tine pentru montare. am dreptul sa le montez intr un magazin , Multumesc

 62. Denise Răspunde

  Bună ziua. Bunica mea care locuiește singură a fost recent păcălită și jefuită de o sumă importantă de bani. Ulterior aceiași hoți au încercat să îi pătrundă în locuință dându-se drept angajați la Telekom, însă nu i-a primit în apartament.
  Am fost sfătuită de un polițist să îi montez cameră în vizor.
  Nu mi-e clar însă dacă pentru camera în vizor am nevoie de acordul vecinilor care tranzitează zona.
  Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns

 63. Marius Răspunde

  Buna ziua,
  As dori sa stiu daca este legala supravegherea unui spatiu public(unde parchez temporar masina) in ideea in care camera nu inregistreaza A/V, ci afiseaza doar imagine pe un TV.
  Multumesc!

 64. Marius Răspunde

  Buna ziua,
  Daca supraveghez cateva ore pe zi parcarea unde am masina, numai video si fara inregistrare(camera conectata direct la TV), sunt probleme?
  Multumesc

Comentariu

*

captcha *