Suna 0751 226 373

UPS-uri

Ce inseamna UPS?


Uninterruptible Power Supply  pe scurt, UPS, este reprezentata de o sursa de energie neintreruptibila ce se conecteaza la o retea locala de alimentare si la consumatori.  Adica? Un consumator inseamna in general calculatorul personal, dar poate fi si un server, un echipament de supraveghere video, un sistem de alarma, televizor sau altele. Rolul UPS-urilor este de a proteja consumatorii de eventualele perturbatii existente in reteaua de alimentare locala sau de intreruperea brusca a curentului. O astfel de perturbatie sau intrerupere poate avea repercursiuni uneori ireversibile pentru aparatele conectate la reteaua de alimentare.

Cum functioneaza?

Un UPS contine in interior un acumulator sau o baterie, care in momentul unui eveniment neplacut (cadere de curent spre exemplu) sunt capabile sa furnizeze energia necesara pentru continuarea functionarii in parametri optimi a consumatorilor conectati la acesta. Astfel echipamentul nu va fi afectat.

Tipuri de UPS

 1. UPS-uri OFFLINE / Voltage and Frequency Dependent (VFD)
 2. UPS-uri LINE-INTERACTIVE / Voltage Independent (VI)
 3. UPS-uri ON-LINE sau Voltage and Frequency Independent (VFI)

UPS OFFLINE

UPS-urile Offline sunt dependente de frecventa si tensiune. Practic consumatorii primesc tensiunea si frecventa pe reteaua de 220V si protectia intervine numai atunci cand se detecteaza o intrerupere de tensiune pe alimentare. Astfel se trece automat pe sursa de energie proprie (acumulatorii din UPS), pana cand tensiunea retelei revine la normal sau pana cand se descarca acumulatorii.

Avantaje: cost redus
Dezavantaje: protectie scazuta si timp de comutare mare (4-7ms) la variatii de tensiune si frecventa ceea ce ar putea afecta anumiti consumatori mai sensibili.
 

UPS LINE-INTERACTIVE

Comparativ cu UPS-urile Offline pe langa redarea de tensiune si frecventa de intrare pe iesire, UPS-urile LINE-INTERACTIVE au capacitatea de a filtra si modifica tensiunea de intrare prin circuitul AVR (Automatic Voltage Regulator). Dupa cum spune si numele regleaza automat tensiunea astfel incat sa ramana in limitele prestabilite. AVR-ul va comuta consumatorii pe acumulatori pana cand tensiunea revine la limitele normale si acceptate.
Exista doua tipuri de UPS-uri LINE-INTERACTIVE:

 1. UPS LINE-INTERACTIVE cu iesire dreptunghiulara a tensiunii adica tensiunea redata de consumatori in timpul functionarii pe baterii este un sinus modificat. Acest tip de tensiune este acceptat de consumatori cu sursa in comutatie (PC, monitoare, televizoare LCD, alimentatoare pentru laptop, s.a.m.d). Este contraindicat sa folositi aceste tipuri de UPS-uri pentu consumatorii care se alimenteaza prin transformatoare, bobine, motoare (centralele termice, imprimante laser, electrocasnice,  etc.).
 2. UPS LINE-INTERACTIVE cu iesire sinusoidala a tensiunii – pentru orice tip de consumator. Sunt ideale pentru orice tip de sistem electronic, singurul lucru la care trebuie sa fiti atenti este puterea sarcinii conectate.

  Avantaje: costuri reduse, zgomot de imagine redus, grad de protectie ridicat fata de UPS-urile Offline.
  Dezavantaje: - nu protejeaza consumatorii de toate perturbatiile retelei
                        - are nevoie de un timp de comutare destul de mare intre modurile de functionare

  UPS-uri ON-LINE

UPS-urile On-line sunt independente fata de tensiune si frecventa. Functionarea este total diferita fata de cele prezentate mai sus prin simplul fapt ca au dubla conversie. Practic curentul de intrare alternativ este transformat permanent in curent continuu. Acesta este apoi refacut in curent alternativ sinusoidal pur. Dupa aceste doua conversii dispar absolut toate perturbatiile existente si posibile la o retea de alimentare. De asemenea acestea vin impreuna cu un sistem avansat de management al acumulatorilor pentru o functionare mai economica si fiabilitate mai buna.

Avantaje:
- nu exista timp de comutare astfel nu se va produce discountinuitate intre tensiunea de iesire si trecerea pe acumulatorii interni
- timp de autonomie mare
- protectie ridicata a consumatorilor
- durata mare de viata pentru acumulatori
Dezavantaje: costuri ridicate, consum de energie permanent.

Puterea UPS-urilor se masoara contrar asteptarilor in VA si nu in Watti. Diferenta dintre VA si Watt?

Diferenta rezulta din factorul de putere al UPS-ului, denumit si cos Ø. Acesta difera de la un model la altul in functie de tehnologie sau principiul de functionare al acestuia.

Majoritatea UPS-urilor on-line au un cos Ø de 0.7-0.8, de aici tragem concluzia ca un UPS de 1000VA cu factorul de putere 0.8 este capabil sa alimenteze consumatori de putere totala de 800W. De aceea este recomandat atunci cand achizitionati un UPS sa luati in calcul o suplimentare a puterii cu 10-15%. Pe langa acest aspect este important de luat in calcul si autonomia unui UPS, adica timpul in care un UPS poate sa alimenteze consumatorii conectati.
 

234 lei

UPS Line Interactive TED 700VA cu stabilizator incorporat are doua iesiri schuko Timp de backup (runtime) de pana la 35 minute (in functie de incarcare) Voltaj de intrare 145V - 290V..

240 lei

Stabilizator de tensiune tip AVR maxim 2000VA / 1200W Specificatii: Voltaj Intrare: 135-265V Frecventa Intrare: 50Hz Voltaj nominal Iesire: 220V Capacitate: 2000VA / 1200W Precizie Iesire: +/- 2% Frecventa Iesire: sincronizata cu frecventa de intrare Caracteristici: - Carcasa metal - Circuit controlat MCU, precizie ridicata la iesire - Tehnologie Z..

299 lei

UPS Line Interactive TED 900VA (850VA) cu stabilizator incorporat are doua iesiri schuko Timp de backup (runtime) de pana la 35 minute (in functie de incarcare) Voltaj de intrare 145V - 290V..

350 lei

Stabilizator de tensiune tip AVR maxim 3000VA / 1800W Specificatii: Voltaj Intrare: 135-265V Frecventa Intrare: 50Hz Voltaj nominal Iesire: 220V Capacitate: 3000VA / 1800W Precizie Iesire: +/-2% Frecventa Iesire: sincronizata cu frecventa de intrare Caracteristici: - Carcasa metal - Circuit controlat MCU, precizie ridicata la iesire ..

430 lei

Stabilizator de tensiune tip AVR maxim 5000VA / 3000W Specificatii: Voltaj Intrare: 135-265V Frecventa Intrare: 50Hz Voltaj nominal Iesire: 220V Capacitate: 5000VA / 3000W Precizie Iesire: +/-2% Frecventa Iesire: sincronizata cu frecventa de intrare Caracteristici: - Carcasa metal - Circuit controlat MCU, precizie ridicata la iesire ..

459 lei

UPS Line Interactive TED 1200VA cu stabilizator incorporat are patru iesiri schuko Timp de backup (runtime) de pana la 35 minute (in functie de incarcare) Voltaj de intrare 145V - 290V..

597 lei

UPS Line Interactive TED 1500VA cu stabilizator incorporat are patru iesiri schuko Timp de backup (runtime) de pana la 35 minute (in functie de incarcare) Voltaj de intrare 145V - 290V..

798 lei

UPS Line Interactive TED 2000VA cu stabilizator incorporat are 3 iesiri schuko Timp de backup (runtime) de pana la 35 minute (in functie de incarcare) Voltaj de intrare 145V - 290V..

Produsul 1 la 8 din 8 (1 Pagini)